De jaren 40 – bouwen onder spanning
In de jaren 40 werden de zeldzame koppelverbindingen die in het decennium ervoor waren opgetrokken vergezeld van een flink aantal nieuwe verbindingen. Ook in met name de eerste helft van de oorlog ging de bouw door, deels als charmeoffensief van de bezetter. Een aantal verbindingen nabij de Drechtsteden en de lijn tussen Apeldoorn en Arnhem werden in de oorlog gebouwd en in bedrijf gesteld, maar de bouw ervan ging steeds moeizamer en trager vanwege toenemende problemen met de levering van constructiemetaal, confiscatie van koper en soms zelfs het opblazen van verbindingen door de bezetter en de geallieerden. Veel trager dan de bedoeling was groeide het net in de late jaren 40 tijdens de eerste jaren van wederopbouw langzaam richting iets dat we voorzichtig als een koppelnet mogen opvatten. Maar iemand van nu zou het Nederlandse net nauwelijks herkend hebben. Exotische netspanningen zoals 60 kV, 70 kV en 100 kV waren in die dagen heel normaal.
Netkaarten uit de jaren 40 zijn zeldzaam, maar ze bestaan. Of het echter ooit van een compleet beeld per jaar van dit decennium zal komen, wagen we te betwijfelen. Het VDEN was er, maar het SEP bestond nog niet zodat een landelijke kartering van hoogspanningslijnen niemands verantwoording was, in ieder geval niet op civiele wijze. Wanneer iemand bronnen heeft houden we ons warm aanbevolen.
▼ Situatie 1949
Bron: SEP (Samenwerkende Elektriciteits Producenten Nederland).
▼ Situatie 1948

▼ Situatie 1947
Bron: Heerenveensche Koerier. Situatie betreft eigenlijk het einde van 1946.
▼ Situatie 1946
Bron: "De Grootsche Gedachte van het Koppelen der Centrales" door Louis van Empelen. Voor het volledige document, klik hier (PDF).
▼ Situatie 1945

▼ Situatie 1944

▼ Situatie 1943

▼ Situatie 1942
▼ Situatie 1941
