Het hoogspanningsnet verandert continu. Dat betekent dat de netkaart voortdurend moet worden bijgewerkt om actueel te blijven. Maar het kan soms handig zijn om ook netkaarten van vroeger bij de hand te hebben.

Oude netkaarten - alleen bij hoogspanningsnet.com

Oude netkaarten zijn nergens op internet te vinden – behalve hier bij HoogspanningsNet.

Dankzij mensen met een decennialange interesse in nethistorie zijn er oude netkaarten van Nederland bewaard gebleven. De kaarten zijn ingescand, digitaal beschikbaar gemaakt en in kijkvensters gezet. Bekijk ze in grote scherpte door in te zoomen en ze met elkaar te vergelijken, en ontdek de geschiedenis van het Nederlandse hoogspanningsnet per jaar.  

Kies een decennium door op de navigatiebalk te klikken.


Actuele netkaartenJaren 10Netkaarten uit de jaren 00Netkaarten uit de jaren 90Netkaarten uit de jaren 80Netkaarten uit de jaren 70Netkaarten uit de jaren 60Netkaarten uit de jaren 50Netkaarten uit de jaren 40Netkaarten uit de jaren 30 en ouder


Deze navigatiebalk verschijnt op elke pagina, zodat je sneller van decennium kan wisselen. Extra: als je meer wilt weten over individuele verbindingen in het 110 kV-net of in Brabant, dan is het aan te raden om blik te werpen in de rapporten van A.J. Börger in de Documentatiehoek, onder Naslagwerken.  

Op dit moment hebben we helaas geen oude netkaarten van België beschikbaar. Heb je zelf een oude netkaart van België of weet je wie we daarvoor kunnen benaderen? We houden ons warm aanbevolen.

Hoe worden de kaarten getoond?

Net als de actuele netkaarten bevinden de historische netkaarten zich in kijkvensters van Openseadragon. Daarmee kan een zeer zeer grote hoogresolutie-afbeelding op een comfortabele manier bekeken worden op een normaal beeldscherm, tablet of op een smartphone. Probeer het maar eens uit met de netkaart van 1980 hieronder. Zet de muis of je vinger erop en scroll, klik, swipe of schuif.

[iframe]<script src="http://zoom.it/WO7w.js?width=350px&height=250px"></script>[/iframe]

Op de netkaartenpagina's zijn de viewers zo breed als de hele pagina en het kan soms even duren voordat ze allemaal geladen zijn. 


Let op: afwijkende copyrights. De getoonde netkaarten zijn ons met dank aan mensen met interesse in nethistorie vanuit verschillende bronnen toegekomen. De kaarten vallen onder een traditioneel copyright. Ze blijven eigendom van hun respectievelijke rechthebbers of de rechtsopvolgers daarvan.


Omhoog