Het European Network of Transport System Operators of Electricity, ofwel ENTSO-E, is het samenwerkingsverband waarin alle Europese netbeheerders zijn vertegenwoordigd die in het gesynchroniseerde net van Europa actief zijn.

De ENTSO-E netkaart toont het Europese koppelnet van 220 kV en hoger. Verbindingen van een lagere spanning worden alleen getoond wanneer ze grensoverschrijdend zijn. HVDC-verbindingen zijn aangegeven in paars, verbindingen in aanbouw zijn gestippeld, redundante verbindingen dragen dwarse streepjes en ook de grootschalige productielocaties staan erop. Verder is het gesynchroniseerde gebied aangegeven met een andere achtergrondkleur. Voor iedereen die inzicht nodig heeft in het Europese hoogspanningsnet (of vlot even weten wil waar de HVDC-kabels liggen) is dit de kaart bij uitstek.

Activeer het venster door erop te klikken of te tikken. Zoom in of uit door te scrollen of te swipen.


Bron: European Network of Transport System Operators of Electricity (ENTSO-E). Netsituatie van eind 2015Copyright: traditioneel. Alle rechten zijn voorbehouden aan ENTSO-E. Voor meer informatie, bezoek de website van ENTSO-E te gaan en neem indien gewenst contact met hen op. Toestemming om de kaart hier te mogen tonen is verleend.

Links

Website van ENTSO-E (bevat tegenwoordig ook een interactieve versie van de netkaart)

 


Omhoog