Het European Network of Transport System Operators of Electricity, ofwel ENTSO-E, is het samenwerkingsverband waarin alle Europese netbeheerders zijn vertegenwoordigd die in het gesynchroniseerde net van Europa actief zijn.

De ENTSO-E netkaart toont het Europese koppelnet van 220 kV en hoger. Verbindingen van een lagere spanning worden alleen getoond wanneer ze grensoverschrijdend zijn. HVDC-verbindingen zijn aangegeven in paars, verbindingen in aanbouw zijn gestippeld, redundante verbindingen dragen dwarse streepjes en ook de grootschalige productielocaties staan erop. Verder is het gesynchroniseerde gebied aangegeven met een andere achtergrondkleur. Voor iedereen die inzicht nodig heeft in het Europese hoogspanningsnet (of vlot even weten wil waar de HVDC-kabels liggen) is dit de kaart bij uitstek, hoewel onze eigen netkaart inmiddels ook deze omvang begint aan te nemen.

Klik op de kaart om deze te vergroten in een extern venster. Kijk uit, het is een monster van ruim 10.000 bij 9.000 pixels.


Bron: European Network of Transport System Operators of Electricity (ENTSO-E). Netsituatie van 2015, de laatste versie die als afbeelding beschikbaar was (tegenwoordig hebben ze een webkaart)Copyright: traditioneel. Alle rechten zijn voorbehouden aan ENTSO-E. Voor meer informatie, bezoek de website van ENTSO-E te gaan en neem indien gewenst contact met hen op. Toestemming om de kaart hier te mogen tonen is verleend.

Links

Website van ENTSO-E (bevat tegenwoordig een interactieve versie van de netkaart)