Waar gaan al die hoogspanningslijnen heen? Welke spanning staat erop? Waar staan stations? En waar kan ik meer informatie vinden over een verbinding of station? Het antwoord is de HoogspanningsNet Netkaart.
HoogspanningsNet is onafhankelijk. Wij hebben geen last van grenzen, verschillende netbeheerders of de tweedeling tussen staatsnetten en commerciële netten. Wij tonen op onze kaart gewoon alles. Omdat we ook zelf de techniek in handen hebben kunnen we verder gaan dan ieder ander. Slechts de beschikbaarheid van informatie en tijd van de vrijwilligers zijn de limiet.
De netkaart kan op twee manieren worden gebruikt
1. De webkaart: overal het hoogspanningsnet op zak |
De webkaart is een door onszelf gehoste en getoonde weergave van de netkaart in een kant en klare interface.
Er is geen aanvullende software nodig. De interface is responsive en werkt op een laptop, tablet en ook prima op een telefoon, zelfs middenin het open veld. Internettoegang en een browser zijn alles wat je nodig hebt.
Er zijn verschillende achtergrondkaarten beschikbaar en je kan via de zoekfunctie snel een object vinden. De webkaart is ideaal voor veldwerk, navigeren op de hoogspanningslijnen en voor elke toepassing waarbij even snel een goeie netkaart nodig is. Gratis, direct en zonder gedoe met inloggen of accounts. Er is een online handleiding beschikbaar, daar kan je ook meer screenshots zien.
Vragen die niet in de handleiding staan?
Kijk dan eerst eens in de FAQ. Niet? Probeer dan de Netkaartbijbel eens. Nog niet? Neem dan gerust contact op of stel je vraag op ons forum.
Beschikbare achtergrondkaarten:
Esri Light, Esri Dark, Google Luchtfoto, Google Maps, Google Hybrid
(De achtergrond met Openstreetmap is niet langer beschikbaar vanwege een onoplosbaar licentieprobleem.)
Beschikbare interfacetalen:
Nederlands, Duits, Engels, Nedersaksisch, Deens
Getest op: Firefox, Chrome, IE, Edge, Opera, Safari. | OS: Android, iOS, Windows, Ubuntu/Linux.
2. GIS: de netkaart als dynamische KML in Google Earth |
Voor het zwaardere werk is er de KML-invoegtoepassing. Deze methode is bedoeld voor laptops en kantoormachines. Ingewikkelder dan de webkaart, maar veelzijdiger in eindgebruik.
Met deze methode kan men de netkaart toepassen binnen andere open kaarten en voor interne projecten. Alle GIS-tools die met een dynamische KML 2.2 overweg kunnen zijn in principe geschikt, maar in de praktijk wordt het programma Google Earth veel gebruikt, ook door de vrijwilligers achter de netkaart en de vaste gebruikers die al van de partij waren lang voordat de webkaart zijn intrede deed.
Wat je downloadt is het bestandje wrapper.kml, een bestand van ongeveer 800 bytes die een weblinkmap in GE aandrijft. Er is geen account nodig en er is geen bijkomende rommel waar je niet om gevraagd hebt. (Wij hebben daar zelf ook een grote hekel aan.)
Vragen? Bekijk eerst de FAQ-pagina.
Opmerkingen of een technisch probleem? Geen nood, ook hier is er de Netkaartbijbel en support is mogelijk via ons forum. Voor afbakening over wat er wel en niet is toegestaan qua eindgebruik kan men ook de disclaimer raadplegen of de documentatie over onze licentie doornemen.
(NL) We hebben geen shapefiles!
(E) We don't have shapefiles!
(D) Wir haben kein shapefiles!
(DK) Vi har ingen shapefiler!
(NDS) D'r bent gien shapefiles!
De netkaart wordt als dynamische KML (KML 2.2) geboden en niet als shapefile. We verlenen ook geen service op dit gebied. De reden is eenvoudig: shapefiles hebben bij onszelf geen toepassing zodat we onze tijd liever in het product zelf stoppen.
Cycle (tech build): 6.2 'Hogetemperatuurgeleider' | Releasedatum van deze technische subversie: 01 augustus 2018 | Gebruikslicentie: CC BY-NC-ND 4.0, zie voor details- en tussengevallen de FAQ.
► Ga je graven, takelen of vliegen? Gebruik de HoogspanningsNet Netkaart dan niet als eindinformatiebron Onze netkaart is uitdrukkelijk niet geschikt voor zogeheten kritiek gebruik. Dat zijn toepassingen waarop (professionele) eindbeslissingen worden gebaseerd This message in English Deutsch Dansk Nedersaksisch |
Wat toont de netkaart?
▫ Alle bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen, staatsnet, commercieel en klantnetten
▫ Als enige hebben we het volledige Nederlandse 50 kV-net en het Belgische 30/36 kV-net
▫ Een substantieel (en groeiend) deel van de 20-, 23- en 25 kV-netten
▫ Alle stations samen met hun transformatiestappen en bijkomende informatie
▫ Alle ruim 13.000 hoogspanningsmasten in Nederland inclusief hun mastnummer (België is in ontwikkeling)
▫ Netsituatieweergave (harde aftak, inlussing, netopening, etc.)
▫ Het net op zee (offshore wind)
▫ Informatie bij ieder object bij aanklikken- of aantikken, waarbij ook een foto kan zijn inbegrepen
▫ Een interface (webversie) in meerdere talen en met meerdere achtergrondkaarten
▫ De mogelijkheid tot het aanleveren van feedback of commentaar voor iedere gebruiker
De netkaart toont primair de netten in Nederland en België. Secundair, in een meer wisselende dekking en precisie, is er ook weergave van een groeiend aantal andere landen van het ENTSO-E gebied. De weergave van de objecten is binnen Nederland en België zeer nauwkeurig. Ook in grote delen van Duitsland, in Denemarken en de koppelnetten in alle gecarteerde gebieden zijn behoorlijk nauwkeurig.
De precisie van grondkabels verschilt per exemplaar. Grondkabels waarvan de precieze ligging matig of vrijwel niet bekend is, zijn als abstracte lijnstukken met ten hoogste een handvol knikken ingetekend, conform het tracé van de nauwkeurigste bron die voor die kabel beschikbaar is.
De netkaart heeft met onregelmatige intervallen nieuwe technische versies of releases. Op dit moment is cycle 6 operationeel en we werken aan cycle 7. Vaste gebruikers kunnen de release notes bij de nieuwste versie raadplegen voor een uitgebreide documentatie van wat er nieuw is sinds deze editie. (Geen power techie user en toch een overzicht van de versies en releases nodig? Bekijk dan de shortlist table voor een vlot overzicht.)
Heb je een fout, actualisatie of een aanvulling?
Via de link feedback aanleveren (onderin de informatieballon- of kolom, zie de handleiding) kan feedback worden aangedragen. Ook wanneer je feedback objectoverstijgend is of over een (nog) niet bestaand object gaat, kan je dit formulier gebruiken. Bij storingen of bij andere kwesties waarbij het feedbackformulier niet van toepassing is, kan je ook een melding doen via ons contactformulier of op ons forum. Daar kan je ook meepraten over ontwikkeling, suggesties en het aanleveren van informatie en/of bijdrager worden. (Mensen met) ideeën zijn in ieder geval welkom.
Waarom we de netkaart maken
Lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn? Waar zit het grondkabeltje onder het gras? Wij als vrijwilligers achter HoogspanningsNet hebben zelf natuurlijk ook wat te winnen bij de netkaart. Ook voor onze eigen interne zaken hebben we een serieus goede netkaart nodig, denk aan het snel en trefzeker natrekken van een bepaald object, een verbinding, een netdeel of een mastpositie. Een netkaart is de manier bij uitstek om enorme hoeveelheden informatie alsnog te ordenen en om het tegelijk gemakkelijk te ontsluiten wanneer je een bepaald getal of een ruimtelijk beeld nodig hebt – gewoon kijken waar hij ligt, en klik erop. De netkaart is voor onszelf dus ook een essentieel gereedschap om vragen te kunnen beantwoorden die in de mail binnenlopen, om zicht te houden op hoogspanningsland en om onze eigen kennis aan te blijven scherpen. En tevens biedt het ook de mogelijkheid om feedback van gebruikers te kunnen ontvangen: waardevolle aanvullingen die anders niet mogelijk zijn. Wie kaarten maakt of gebruikt, zit er tenslotte bovenop.
Vragen of opmerkingen? Kijk eens op ons forum of neem contact op. Je krijgt dan gewoon een persoonlijk antwoord van iemand.