Geef die wonderlijke tabel die op school in het scheikundelokaal hangt een nieuwe invulling met het Periodiek Systeem van Nederlandse Hoogspanningsmasten. 

Dit is geen echte funposter, maar ook niet volledig een educatieve poster. Want eerlijk is eerlijk: we ontkomen natuurlijk niet aan een humoristische ondertoon wanneer we het Periodiek Systeem der scheikundige elementen misbruiken om er hoogspanningsmasten in te zetten – iets dat overigens wonderlijk goed blijkt te lukken!

PNG-afbeelding van het Periodiek Systeem van Nederlandse Hoogspanningsmasten (Engelstalige versie). Open in nieuw venster voor een vergroting, kijk hierbeneden in de viewers voor een (veel betere) vergroting, of download de PDF (haarscherp) hierbeneden.

Donaumasten in de groep metalen, tonmasten in de niet-metalen, hamerkoppen in de alkaligroep, tweevlaksmasten op de halogenengroep, en deltamasten in de groep edelgassen, terwijl de perioden (de horizontale rijen) min of meer opschalen naar steeds grotere en zwaardere mastontwerpen. En de Actinide- en Lanthanide-reeksen laten zich nuttig gebruiken voor combinatiemasten en onvolledig uitgenutte ontwerpen.

We hebben een Nederlandstalige versie en een Engelstalige versie. Waarom ook Engels? Dat is de taal van de wetenschap en alles klinkt en oogt dan een stuk gewichtiger. Bekijk beide versies maar eens en kies je voorkeur. De afbeelding is ontworpen voor toepassing op A1-formaat, dan is de resolutie minimaal 200 DPI. Bij dit soort grote formaten komt hij goed tot zijn recht. De foto's zijn vrijwel altijd eigen werk van een aantal van onze huisfotografen. De masthoogten zijn vaak een schatting.

Toon de chemie met je interesse. Leer met deze poster ons net en onze masten kennen. Mendelev had eens moeten weten.

Download de Nederlandstalige versie (200 DPI op A1)

 


Omhoog