Geef die wonderlijke tabel in het scheikundelokaal een nieuwe invulling met het Periodiek Systeem van Nederlandse Hoogspanningsmasten. 

Deze hangt tussen een funposter en een educatieve poster in. Eerlijk is eerlijk, we ontkomen niet aan een humoristische ondertoon wanneer we het Periodiek Systeem der scheikundige elementen misbruiken om er hoogspanningsmasten in te zetten – iets dat overigens wonderlijk goed blijkt te lukken!

PNG-afbeelding van het Periodiek Systeem van Nederlandse Hoogspanningsmasten (Engelstalige versie). Open in nieuw venster voor een fikse vergroting of download de PDF (haarscherp) hierbeneden.

Donaumasten in de grote groep metalen, tonmasten in de niet-metalen, hamerkoppen in de alkaligroep, tweevlaksmasten op de halogenengroep en deltamasten in de groep edelgassen, terwijl de perioden (de horizontale rijen) min of meer opschalen naar steeds grotere en zwaardere mastontwerpen. De Actinide- en Lanthanide-reeksen laten zich nuttig gebruiken voor combinatiemasten en onvolledig uitgenutte ontwerpen.

Engels is de taal van de wetenschap. Alles klinkt en oogt dan een stuk gewichtiger, maar we hebben hem ook in het Nederlands. De afbeelding is een PDF en deze blijft haarscherp tot een flinke grootte (200 DPI op A1-formaat). Bij dit soort grote formaten komt hij goed tot zijn recht. De foto's zijn vrijwel altijd eigen werk van een aantal van onze huisfotografen. De masthoogten en mastgewichten zijn vaak een schatting en zijn soms wat onnauwkeurig.

Toon de chemie met je interesse. Leer met deze poster ons net en onze masten kennen. Mendelev had eens moeten weten.

Download de Nederlandstalige versie (200 DPI op A1)