Is het leven saai in de kantine, schaftkeet of bus? Dan is het tijd voor een potje kwartet. 

Pardon? Tsja, kwartet met zoogdieren, TV-persoonlijkheden of beroemde gebouwen is inderdaad iets waar je een diep bordje bij nodig hebt. Kan het beter, leuker en humoristischer? Jazeker, en daarvoor is er Netkwartet.

Netkwartet

Wat als een grap begon tussen twee vrijwilligers achter deze site groeide uit tot het ontwerpen en maken van een netkwartetje dat gratis gedownload kan worden door iedere geïnteresseerde. Het spel bestaat uit twaalf kwartetten die allemaal zijn toegesneden op de hoogspanningswereld. Het bevat kwartetten als Trafostations, Netspanningen, Mastmodellen, In de draden en Wetgeving, maar natuurlijk zijn er ook kwartetten zoals Storing, Toys for the Boys en Oeps. Want het spel zou nog steeds saai zijn als het alleen maar serieus bedoeld zou zijn. Voor mensen die bekend zijn met de hoogspanningswereld is het een feest van herkenning. Voor de spelregels van kwartet, zie Wikipedia

Voorbeeld van de HoogspanningsNet Netkwartetkaarten

Hoe kom ik aan het netkwartet?

Een website blijft een website: we zijn geen webwinkel. Dus daar is bij het ontwerp van het spel al rekening mee gehouden. Dat betekent dingen zelf doen: alle speelkaarten zijn in een PDF-bestand gezet op een A4 uit te printen en ze zijn zodanig geschaald dat ze qua formaat overeen komen met de afmetingen van standaard speelkaarten (9 bij 5,4 cm). Je krijgt dan 12 A4'tjes met op ieder blad precies een kwartet.

Wanneer we nader kijken naar een speelkaart zien we dat er in alles rekening is gehouden met zelf afdrukken. Links zit een neutrale buitenzijde die bij elke speelkaart gelijk is. Rechts zien we de binnenzijde die per kwartet van kleur en inhoud verschilt. Beide zijden staan in een rechthoek met afgeronde hoeken en aan één zijde zijn ze direct verbonden met elkaar. Daar zit een idee achter, want wanneer je de kaart uitknipt, langs deze lijn dubbel vouwt en daarna de hoekjes afrondt heb je een prima speelkaart verkregen die altijd exact recht op elkaar gelijmd zit.

Speelkaart van het Netkwartet

Hoe maak ik er een kwartetspel van?

1. Klik onder de afbeelding om de twee PDF-documenten met de speelkaarten te downloaden.

2. Print de speelkaarten uit. Een beetje stevig papiertype is daarbij aan te raden. Dat ligt lekkerder in de hand en het is duurzamer.

2. Knip in het vierkant om de kaarten heen.

3. Besmeer de achterkant van de neutrale buitenzijde met papierlijm* zoals Pritt

4. Vouw de kaarten dubbel met als vouwlijn de aan elkaar rakende zijde, leg er een zwaar boek (zoals het PGEM-gedenkboek) op en wacht tot de lijm droog is

5. Knip de hoekjes netjes rond zodat aan de achterkant niet te herkennen is welke kaart het is. Klaar!

* Geen zin in lijmen? Als sneller alternatief kan je de kaarten ook afdrukken op een stevig, ondoorzichtig papiertype en alleen de binnenkant uitknippen. Hoewel de achterkant dan een beetje saai is kan je alsnog gewoon kwartet spelen.

 


Download hier de eerste zes kwartetten en hier de andere zes stuks. (Opgesplitst i.v.m. groot bestandsformaat om de fotokwaliteit op de kaarten hoog te houden.)


Behoefte aan bouwhulp? Kijk op deze pagina voor instructies met foto's, waar we een exemplaar van het spel in elkaar zetten.

Met het netkwartet kan een saaie periode van duimendraaien veranderen in een hilarisch tijdverdrijf voor iedereen die een beetje bekend is in de wereld van hoogspanning.

'Mag ik van jou van de categorie Mastmodellen… de hamerkop?'
   'Grrr, hier heb je hem.'
'En mag ik van je buurman van de Toys for the Boys… de vermogensschakelaar?'
   'Jammer joh, die heb ik niet. Maar dan wil ik van jou wel graag van de categorie Wetgeving.. de NEN-50341 én het Uitruilbeginsel.'
'Shit.'
   'Kwartet! Wetgeving compleet.'
'Ik krijg je nog wel. Mag ik van eh.. jou, van de Mastdelen.. de Kattenoren?'

Het enige wat verder nog moet gebeuren is het zoeken van een doosje om de kaarten in te bewaren. Een doosje van een ander oud kaartspel is handig, maar ook een leeg schroevenbakje zoals hieronder blijkt uiterst geschikt te zijn.

Opbergbakje voor het netkwartet