Naast educatieve muurposters hebben we ook eh.. wat minder educatieve posters. 

De afbeeldingen zijn in de loop der jaren door meerdere mensen gemaakt. Als je goed kan tekenen en je hebt ook een leuk idee (mag best wat stekelig zijn), maak hem en stuur hem aan ons op. Als hij door de beugel kan zetten we hem erbij. (Op zoek naar de tributes en parodieën? Die staan tegenwoordig hier.)

Zelf eentje maken? Zorg dan dat de resolutie in elk geval 200 DPI is. We zijn geen webwinkel, dus je moet ze wel zelf uitprinten. De voorbeelden hieronder zijn soms wat korrelig, maar de downloadbare PDF-bestanden zijn doorgaans haarscherp. Sommigen zijn ook als T-shirtprints te krijgen.


Poster Pylon Geek Proud Of It (preview)

Pylon Geek

De kunst van het weglaten. Voor wie zich niet schaamt voor interesse in het elektriciteitsnet zeker van toepassing. De tekst is voor iedereen leesbaar, maar de uitsparing wordt alleen door pylon geeks herkend. Ook als T-shirtafdruk, maar dan met twee kleuren.

Auteurs: OL en LL

Download

Poster Blackstart (preview)

Blackstart

Voor op de koffieautomaat.

Auteurs: OL en HN

Download

 

Preview poster Trots Geboren In Het 110 kV-Gebied

Trots geboren in het 110 kV-gebied

Niets mis met wat noord-Nederlands patriottisme. Er wonen 29 miljoen mensen in Nederland en België… en slechts 10% van hen heeft het voorrecht gehad om op te groeien in het mooie 110 kV-gebied. We hebben deze ook als T-shirt.

Auteur: HN

Download

 

Poster Eindbaas by HoogspanningsNet (preview)

Eindbaas

Voor wie van groot houdt. Zware hoekmast van de Mammoetlijn in het noorden van Nederland, ontworpen op vier keer 380 kV 2635 MVA. Foto gemaakt door Gerard Nachbar.

Auteur: foto door Gerard Nachbar

Download

 

Le Chat Noir preview

Le Chat Noir

Parodie op de Franstalige poster Le Chat Noir (De Zwarte Kat). Aangezien deltamasten ook katten genoemd worden hoefde deze Franse chat alleen nog even zwart gemaakt te worden. Op deze preview ontbreekt het aura, op de PDF is die er wel.

Auteurs: HN en OL

Download

Poster Grid Abstract by HoogspanningsNet

Grid abstract

De meeste mensen zien slechts het gekladder van een kleuter, maar iedereen met enige geografische kennis van het Nederlandse hoogspanningsnet ziet iets heel anders. Inmiddels alweer enigszins verouderd, want een gezond net is altijd in beweging.

Auteur: HN

Download

 

Poster Fuck It by HoogspanningsNet (preview)

Calimero

Voor iedere pylon geek die op de middelbare school al zijn klasgenoten naar de hemel zag groeien en zelf nog een eeuw een kuikentje bleef… Foto van de Merwedekruising, waar één kleine mast tussen de lange jongens staat. (De tekst in het wolkje luidt Fuck it.)

Auteur: foto door Ruben Schots

Download

 

Poster Wires by HoogspanningsNet

Wires

Afbeelding van een licht 110 kV-circuit (65 MVA), overkruist door een zwaarder exemplaar (270 MVA) met daarboven een nog veel zwaarder 380 kV-circuit (2635 MVA). En een bliksemdraad met maartse bui natuurlijk. (Deze hebben we ook als bureaublad.)

Auteur: foto door HN

Download

 

Poster Einde Oefening by HoogspanningsNet (preview)

Einde Oefening

Waarschijnlijk de meest nare afbeelding op deze site, getekend op een offday van twee teamleden. De opkomst van wintracks is het einde van kleine vakwerklijnen en daarmee het lot van mastenkijken als hobby-interesse voor wie in zo'n gebied woont.

Auteurs: HN en OL

Download

 

Poster Stop de Uitruil (preview)

Stop de Uitruil

Nog een afbeelding waar je minder blij van wordt. Activistisch postertje met een niet-neutrale boodschap. Er is al genoeg begraven. Laat onze nethistorie niet nog verder verloren gaan. Laat zien dat je niet gediend bent van een lege polder. 

Auteurs: HN, OL en JK

Download

 

 

Poster ZL-MEE (preview)

ZL-MEE

Foto van een steunmast type S+2 van Zwolle-Meeden in hoge resolutie, precies recht van voren. We hebben hem ook als origineel van 17 MB op verzoek beschikbaar: hij is dan scherp tot op formaatje garagedeur.

Auteur: foto door HN

Download 

Poster De Zwarte Tonmast preview

De Zwarte Tonmast

Opnieuw een geeloranje afbeelding met een zwart silhouet van een hoogspanningsmast, maar nu geen parodie. De oorsprong van deze tekening is te lang om hier uit te leggen, maar nee, er bestaat nog geen boek met deze titel!

Auteurs: OL en HN

Download

 

Poster What's That (preview)

What's that coming over the hill?

Een foto van een Eagle-hoekmast van Bystrup in Denemarken, gemaakt door Elo. Iedereen met enige kennis van muziek weet waar de catchphrase vandaan komt – en wat het zal betekenen als deze jongens opdoemen.

Auteur: foto door forumlid Elo

Download

 

Poster Vijf Uur Geweest De Mazzel (preview)

Tien over vijf geweest

Precies, de mazzel. Hoog tijd om naar huis te gaan. Het kunstwerk Shall we Dance? van Floris Schoonderbeek in Doetinchem, maar dan op een andere wijze uitgelegd.

Auteur: foto door HN of OL, we weten het niet meer

Download

 

Poster Sambal Bij preview

Sambal bij?

Over wintracks zijn de meningen ook in Hoogspanningsland sterk verdeeld. Zeker voor wie nog steeds niet weet of we ze nou het meest op breinaalden, op bonenstaken of op eetstokjes lijken.

Auteur: foto door HN

Download

Poster Later als ik groot ben (preview)

Later als ik groot ben

Remake van een cartoon van Ton Mast, in dit geval het exemplaar dat in deel 2 van de St(r)oomcursus te vinden is.

Auteur: OL, HN

Download

 

Poster Pierre is zijn brood vergeten (preview)

Pierre, je bent je brood vergeten

'Dat rode dingetje daarbeneden. Is dat niet je broodtrommel?' Met een grote foto van drie werknemers van Spie op het kattenoor van een van de nieuwe SAA-hoekmasten, gemaakt door forumlid ET.

Auteur: foto SAA-hoekmast door Gerard Nachbar

Download

 

Poster Unicycle (preview)

Unicycle (1)

Afbeelding van een monteur in een moderne lijnwagen  samen met een afbeelding van een oude Oostenrijkse postkaart waarop een eenwieler staat die over de draden van een oude laagspanningslijn rijdt.

Auteur: foto donaumast door Gerard Nachbar

Download

 

Poster Unicycle 2 (preview)

Unicycle (2)

Opnieuw de Oostenrijkse eenwieler, maar nu met de medewerker van Spie in de lijnwagen van dichterbij in beeld. Tijden zijn veranderd.

Auteur: foto door Gerard Nachbar

Download

 

Poster Ton Den Kat Donau Grondkabel (preview)

Ton Kat Den Donau Grondkabel

Braille voor mastengekken. Ook als T-shirtversie.

Auteur: HN

Download


 

Poster Otje (preview)

Otje (oude logo)

Het logo uit de begintijd van deze site, met het oude motto en het toen gebruikte font (Eurostile).
Nietszeggend en oerstom voor wie er toen nog niet bij was, nostalgie voor wie dat wel was. En pixels van 4 km2 elk.

Auteur: JK (de afbeelding uit 2006)

Download

Waarschuwingsbord 380 kV

Waarschuwingsbord

Geef je meterkast net dat beetje extra spanning! Het mastnummer en het servicenummer van Tennet is uitgeveegd om begrijpelijke redenen. 

Auteur: n.v.t (je zou kunnen zeggen, de firma Polomnis)

Download

 

Poster Dwarsregeling (preview)

Dwarsregeling

Op zijn kant liggende afbeelding van aftak Marsmanweg, mast 28 van Zwolle-Meeden. Een hoekmast waar twee traversen dwars aan zijn gezet zodat er een bizarre aanblik ontstaat wanneer we de schuine traversen juist rechtop in beeld brengen.

Auteur: foto door HN

Download

 

Poster Meccano Rocks by HoogspanningsNet (preview)

Meccano Rocks

We hebben hem ook als bureaublad. Afbeelding in de breedte. In het tekstballonnetje uitgesproken door de constructiewerker staat de tekst Meccano Rocks

Auteur: foto door HN

Download

 

 

Poster Oh La La by HoogspanningsNet (preview)

Oh la la

Iedere mastengek zal het herkennen: bij het zien van de Eiffeltoren is je eerste gedachte 'Goeiedag, dát is pas een grote hoogspanningsmast!' En dat is precies wat de Franse tekst zegt.

Auteurs: OL en LL

Download

 

Poster Geschikt Ongeschikt preview

Geschikt Ongeschikt

Stekelige afbeelding met rechte vakwermasten en kromgetrokken wintrackmasten. Het klopt dat het vinkje rechtsonder niet is ingevuld. ;-)

Auteur: foto's door Ruben Schots, Gerard Nachbar en Michel van Giersbergen

Download
(Let op, lagere resolutie! A4 max.)

 

Poster Pik hem aan Ouwe (preview)

Pik hem aan, ouwe!

Een vakterm van de kabeljongens, een cultgebruik en en een niet nader te omschrijven film. Het gevolg is een best wel flauw plaatje…

Auteur: foto door Bart Sondaar

Download

 

Poster Undergrounding (preview)

Undergrounding?

You are making me angry. Don't do that. Nee, deze grote katten wil je zeker niet boos hebben… Variant op de poster What's that coming over the hill.

Auteur: foto door Bart Sondaar

Download