Breng hoogspanning als hobby of vakgebied via die lege muur of deur onder de aandacht. Leerzaam en origineel.

Maak op een laagdrempelige, visueel aantrekkelijke manier kennis met de wereld van hoogspanning. Er is geen voorkennis nodig. Iedereen vanaf basisschoolleeftijd kan ze lezen en begrijpen, zodat ze geschikt zijn voor gebruik in onderwijsinstellingen, scholen en natuurlijk ook op je werkplek of in je mancave – hoewel je op die laatste plek beter een funposter kan ophangen.

Download (PDF) via de link. De resolutie is 300 DPI (blijft haarscherp tot en met A1, nog steeds voldoende scherp op A0). Andere resoluties en bestandsformaten zijn op aanvraag beschikbaar. De copyrights zijn zoals je van ons gewend bent, CC BY-NC-ND, vrij voor elke vorm van niet-commercieel gebruik.

 


Hoe zit een hoogspanningsmast in elkaar?

Hoe zit een hoogspanningsmast in elkaar? 

Afbeelding van een grote hoogspanningsmast, vergezeld van uitleg over diverse onderdelen, componenten en borden die erop en aan zitten. Leer wat de toren, het broekstuk en de traversen zijn, wat een circuit is en waarom de mast een topstukje heeft. Wist je dat in moderne bliksemdraden vaak optische glasvezels zitten? Of dat je aan de lengte van de isolators kan zien hoe hoog de spanning op de kabels is? Waar kan je de kattenoren, het hondenbotje en de varkensstaarten vinden? Wat betekenen de bordjes op de voet van de mast eigenlijk? En waarom zijn er zoveel verschillende mastontwerpen in gebruik? Deze poster geeft in een notendop antwoord op alles wat je ziet wanneer je goed naar een hoogspanningsmast kijkt.

Auteurs: Hans Nienhuis en Ot Lesley

Download als PDF

Wat voor een hoogspanningsmast is dat? 

Poster met een grafische weergave (als flowchart) van het Mastclassificatiemodel zoals we die hier zelf op HoogspanningsNet gebruiken voor classificatie van mastontwerpen. Leer wat een donau-, ton- en driehoeksmast is, waardoor een deltamast van een gaffelmast verschilt en waarom combinatiemasten steeds populairder worden. Wist je dat schoormasten verboden zijn in Nederland? En dat een tonmast in bijna alle talen zijn naam aan een ton of vat dankt? De flowchart is bewust zo geconstrueerd dat deze vrij 'spannend' is en veel bochten en paden kent, zodat het doorlopen ervan een avontuurlijke ontdekking is. En als je er helemaal niet uitkomt, verwijst het classificatiemodel door naar deze website. Ga met ons tot het draadje – een reis door de weilanden zal in binnen- en buitenland nooit meer hetzelfde zijn!

Auteurs: Hans Nienhuis, Ot Lesley en Jacob Kuper

Download als PDF

Poster De IJzelramp van 1987

De IJzelramp van 1987

Deze poster, samengesteld door A.J. Börger (o.a. bekend van de naslagwerken) toont wat er gebeurde op 02 maart 1987, een dag die in de hoogspanningsgeschiedenis gegrift staat als de IJzelramp. Een mislukte en uiteindelijk afgeslagen dooiaanval resulteerde in een ongewoon zware ijzelsituatie die 36 uur aanhield en uiteindelijk in delen van Drenthe en Groningen zoveel ijsopbouw veroorzaakte dat tientallen hoogspanningsmasten van een handvol lijnen eronder bezweken. Tegen de achtergrond van de gereconstrueerde netkaart van de exacte datum is per verbinding aangegeven hoe en waar het mis ging, wat de gevolgen waren en hoe het werd hersteld. Een unieke inkijk in een uitzonderlijke gebeurtenis.

Let op, poster is een JPG. Resolutie is goed in orde tot en met A2, maar vanaf A1 en groter kunnen sommige delen wat korrelig worden.

Auteur: A.J. Börger

Download als JPG