twee-evenmast

 Tweevlaksmast
Zweiebenenmast (D), two-level pylon (E)

Een tweevlaksmast is een vrij groot mastontwerp waaraan nominaal vier circuits zijn ingehangen. In Nederland worden ze af en toe gezien in Groningen en het zuidwesten. In België komt dit mastontwerp niet voor en er is in België dan ook eigenlijk geen naam voor.

Een tweevlaksmast is in feite weinig anders dan twee op elkaar geschroefde hamerkoppen. Omdat de masten vier circuits dragen zijn ze uitermate geschikt op plekken waar een flinke transportcapaciteit nodig is of op plekken waar men twee redundante verbindingen over een bepaalde lengte op één mast wil combineren.

Kenmerken van de tweevlaksmast

De tweevlaksmast (definitie) kenmerkt zich door één toren, twee traverseniveaus en nominaal vier circuits, aan elke traverse een volledig circuit.

Twee-evenmast in Groningen

Tweevlaksmasten kennen we in Nederland in Groningen en in het westen en zuidwesten van het land zoals in Zeeland. Elders zie je ze slechts incidenteel, zoals een stukje tussen Breukelen en Utrecht.

In Nederland bestaat deze mast maar in drie ontwerpen en ook in het buitenland wordt de tweevlaksmast niet zo veel gezien, hoewel ze zo hier en daar in Duitsland ook in de velden staan. Tweevlaksmasten zijn in Nederland uitsluitend in gebruik voor de spanningsniveaus van 150 kV en 220 kV. De tweevlaksmast draagt vier circuits en kan daarmee met een geringere hoogte hetzelfde doen als een dubbele drievlaksmast. De prijs is wel een grotere breedte en dito magneetveld.

We zien verder dat een tweevlaksmast qua bouw vrij veel lijkt op een donaumast. Geen vreemde gedachte: tussen de Nieuwe Waterweg en Wateringen is een lijn ontworpen met 380 kV-donaumasten geruime tijd in gebruik geweest als 150 kV-tweevlaksmasten. Gevallen waarbij dit andersom is toegepast zijn niet bekend.

Herkomst van de naam

De naam tweevlaksmast is afkomstig van de twee verdiepingen en vier identieke traversen van dezelfde lengte die allen een volledig circuit dragen. Er zijn dus twee vlakken of niveaus waarop de mast 'iets doet'. Bijnamen of spreektaal voor dit mastmodel is HoogspanningsNet niet bekend. 

 


Omhoog