Alles wat je buiten ziet is ooit een keer bedacht, uitgetekend en doorberekend voor het gebouwd kon worden.

Het ontwerpen, doorberekenen, visualiseren en (als het even kan) net even iets fraaier en volmaakter uitvoeren van hoogspanningsinstallaties is een vak apart. Zeker in deze tijd waarin het als normaal wordt gezien dat een nieuw project zo goedkoop mogelijk moet zijn, waarbij er tegelijk wel twintig partijen betrokken zijn die elk hun eigen belangen hebben en waarbij veiligheid en bedrijfszekerheid de hoogste prioriteit hebben. Vind dan maar eens een goede oplossing. Welkom in de wereld van hoogspanningsengineers.

N.B. geen enkele van deze koppelingen is gesponsord. Omschrijvingen zijn niet aangeleverd door de genoemde bedrijven.

 


 

Soltegro uit Capelle a/d IJssel is een ingenieursbedrijf dat zich richt op het ontwerpen en doorberekenen van bestuur- en bewaaksystemen. Binnen de hoogspanningstechniek betreft het software engineering, systeemarchitectuur en integratie binnen nieuwe of bestaande stations, maar ook faalkans-analyse, bekereningen van kortsluitstromen en aard- en bliksembeveiliging. Doel is het ontwerpen van bewaaksystemen met hoge betrouwbaarheid en relatieve eenvoud.

 

Petersburg Consultants (momenteel in transitie naar WSP Energie) uit Doorwerth is de Nederlandse marktleider in het bedenken, ontwerpen en doorberekenen van maatwerkoplossingen in de hoogspanningstechniek, zowel voor bovengrondse verbindingen als voor grondkabels en hoogspanningsstations. Sinds de oprichting in 1998 is het bedrijf uitgegroeid tot toonaangevend in het gebied van kennis, innovatieve oplossingen, het doorberekenen van magneetvelden en enkele spraakmakende projecten.

 

Logo van DNV GL. Klik voor de site

DNV is een groot internationaal bedrijf waarin in 2011 KEMA is opgegaan, bekend van het keurmerk en het kortsluitlab in Arnhem. Tussen 2011 en 2020 droeg het de naam DNV GL. Het lab en de certificering bestaat nog steeds, maar DNV is daarnaast ook actief in engineering. Zo worden er nog steeds hoogspanningsinstallaties ontworpen (masten en stationsdelen), beproefd en doorberekend. Maar het bedrijf kijkt eigenlijk breder, naar de hele energiemix. Er worden ook cursussen en trainingen verzorgd.

 

Volker Energy Solutions is de huidige naam van de hoogspanningstak van Joulz nadat deze is overgegaan naar Visser&Smit Hanab. De kernactiviteiten zijn het bedenken, ontwerpen en realiseren van projecten op hoogspanningsniveau voor zowel netbeheerders als voor commerciële klanten bij wie elektriciteit op midden- en hoogspanningsniveau een rol speelt. Ook beheer en onderhoud van bestaande hoogspanningsinstallaties behoort tot de bedrijfsactiviteiten. 

 

Joulz is een bedrijf dat ouder is dan het lijkt. Al meer dan een eeuw is Joulz een bedrijf dat eruitziet als een typische netbeheerder, maar in de praktijk is het een organisatie die gespecialiseerd is in allerlei soorten infrastructuur. De hoogspanningstak is in 2018 overgegaan naar Visser&Smit Hanab, maar op MS-niveau en in distributienetten wordt de hele keten nog beheerst waarbij ook aan innovatie wordt gedacht. Wist je dat je een trafo inclusief huisje ook kan huren?

 

Het motto van het bedrijf Over Morgen In Beeld luidt Ruimtelijke ontwikkeling, zichtbare oplossingen. Groot geworden door het maken van indrukwekkende 3D-animaties van nieuwbouwprojecten en reconstructies, is Over Morgen In Beeld sinds enige tijd de vaste contractnemer van zowel Tennet als Elia wanneer het gaat om het maken van animaties van hoogspanningsverbindingen. Zowel trailers alsook interactieve animaties die met joysticks te bedienen zijn. 

 

Technip is een groot conglomeraat met een wereldwijde vinger in de pap in bijna elk denkbaar aspect van engineering voor de energiesector. Het van oorsprong Franse bedrijf biedt werk aan 38.000 mensen en is ook in Nederland actief vanuit een vestiging in Den Bosch. Met name regionale netbeheerders zoals Stedin, Liander en Enexis werken samen met Technip. Opvallende highlight is specialisatie in offshore energie-infrastructuur.

 

Logo van BatenburgBatenburg Energietechniek (van eigen bodem, opgericht in Rotterdam in 1900) biedt engineering, productontwerp, advies en energie-technische producten aan een breed scala aan opdrachtgevers in de marktgebieden energie, railinfra en industrie. De focus ligt op smart industry en dat heeft ook een toenemende toepassing binnen moderne hoogspanningstechniek.

 

Logo van Sweco - klik om naar de website van Sweco te gaan

Sweco is een groot, van oorsprong Zweeds ingenieurs- en architectenbureau welke in 2015 Grontmij overnam. Sweco is gericht op de ontwikkeling van toekomstige infrastructuur in met name stedelijke gebieden. In Nederland is er een afdeling die betrokken is bij initiatie, engineering en oplevering van hoogspanningsprojecten. Het betreft een brede expertise in bouwkundig constructief, primair, secundair, tertiair en telecom in de netten van 10  t/m 150kV. Ook zijn ze betrokken bij haalbaarheidsstudies, verkabelingsprojecten en systeemontwerp.