Binnen de hoogspanningssector zijn diverse constructeurs en fabrikanten actief.

Het ene bedrijf is een echte constructeur, bekwaam op het gebied van aanleg en onderhoud. Een ander bedrijf beheerst juist de hele keten van ontwerp tot onderhoud en is geschikt voor het leveren van maatwerk. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ieder bedrijf is actief in de Nederlandse en Belgische markt. We hebben niet de intentie compleet te kunnen zijn, maar zie je je zelf als bedrijf gemist in de onderstaande lijst: neem dan contact op zodat we aan een link kunnen werken.

Geen enkele van deze koppelingen is gesponsord ('affiliate links') en de omschrijvingen zijn niet aangeleverd door de genoemde bedrijven.


Bedrijven die hoogspannningstechniek beheersen

logo van Spie

Spie is in Nederland het grootste bedrijf dat hoogspanningstechniek beheerst en ook daadwerkelijk hoogspanningslijnen bouwen kan. Een aanzienlijk deel van het veldwerk aan de Nederlandse hoogspanningslijnen wordt door Spie-Nederland verricht.
 
 
 

Visser & Smit Hanab (VSH) is een van de grootste Nederlandse kabellegbedrijven. Zij richten zich onder andere ook op ondergrondse hoogspanningskabels, waarbij de hele sector (van ontwerp en aanleg tot beheer en onderhoud) wordt beheerst.
 
Het Duitse bedrijf SAG verricht met name bovengronds werk op hoogspanningsniveau en ook zij worden met enig regelmaat gecontracteerd voor werk aan bovengrondse hoogspanningsverbindingen in Nederland.
 

logo a.hak

A.Hak Electron is een relatief jong bedrijf, maar onderdeel van het (oudere en veel grotere) A.Hakpark. A.Hak Electron beheerst net als VSH de gehele keten van ontwerp en aanleg tot renovatie en onderhoud. Ze vallen daarbij op door maatwerkprojecten en het bedrijf is bezig aan een snelle opkomst binnen met name de grondkabelwereld.

 

Fabrikanten van hoogspanningscomponenten

 
Hapam
Hapam B.V. is een Nederlands bedrijf dat schakelaars ontwerpt en bouwt. Het bedrijf is gevestigd in Bunschoten-Spakenburg. Men ontwerpt en bouwt hoogspanningsschakelaars (AC en DC), aardschakelaars, scheidingsschakelaars, pantograaf- railscheiders en allerlei toebehoren bij deze componenten. 
 
logo van Mitas
Mitas Engineering inc. is een Turks bedrijf dat hoogspanningsmasten maakt. Zij fabriceren schetsplaten, hoekijzers en andere metalen onderdelen op maat volgens aangeleverde tekeningen, zodat de mast alleen nog in elkaar moet worden geschroefd.
 
logo DrakaDraka (acroniem van Hollandse Draad- en Kabelfabriek) is een Nederlandse fabrikant van allerhande kabels, onder andere hoogspanningskabels.
 
logo SediverSediver heeft sinds jaar en dag bijna een monopolie in de fabricage van glaskap-isolators. Na een aantal fusies heet het bedrijf nu Seves en ze maken nu ook kunststof- en composiet-isolators.
 
logo_abbHet Zweeds-Zwitserse bedrijf ABB is een enorm conglomeraat dat ongeveer alles maakt wat metelektriciteit te maken heeft. In de hoogspanningswereld zijn ze het meest bekend van de fabricage van HVDC-zeekabels. Ze zijn wereldwijd de marktleider in HVDC-techniek en beheersen alle componenten daarin.
 

logo_sgbsmit

SGB-Smit (hoofdkantoor in Nijmegen) maakt al bijna een eeuw transformators in alle soorten en maten, van step-ups tot gridtrafo's en zowel op midden- als op hoogspanningsniveau. Als je een serieuze trafo zoekt, in de orde van 2,5 MW tot 1,2 GW, dan kan SGB-Smit je allicht helpen.

logo polomnisDe firma Polomnis BV uit Kampen is sinds jaar en dag de vaste contractnemer van Tennet voor het maken van bebording op hoogspanningsmasten. Waarschuwingsborden, helikopterborden, klokgetallen en borden op de hekken van trafostations.

 

AmpacimonAmpacimon uit Luik is een betrekkelijk nieuw bedrijf (2010) dat zich richt op dynamic line rating van bovengrondse verbindingen. Ze maken meetinstrumenten om in de fasedraden te hangen, software om de gegevens te analyseren en leveren inzicht in het efficiënter benutten van zwaar belaste verbindingen.

Pfisterer is een ontwerper en producent van hoogspanningssystemen voor gebruik in onshore-toepassingen.Pfisterer
 
 
DätwylerHet Zwitserse bedrijf Dätwyler was in de hoogspanningswereld bekend van de fabricage van eindsluiters: de plek waar een luchtlijn in een geïsoleerde kabel overgaat. Tegenwoordig is deze tak overgenomen door Pfisterer onder de naam Ixosil. Vooral actief in de markt van transportnetten van ca. 50 tot 170 kV.
 

 

Lapp Group
De Lapp Group pakt allerlei soorten industriële connectoren, zowel kabels als aansluitingen. Ook hoogspanningscomponenten zoals eindsluiters, keramische en siliconen isolators.
 
Tridelta
Tridelta-Meidensha maakt overspanningsbeveiligingen (surge arresters) voor hoogspanningsstations tot 500 kV.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kolektor Etra bouwt vermogenstransformators voor de onshore en offshore tot 500 kV.
 
 
 
 
 
 
 
ArtecheArteche, hoofdzakelijk actief in iets zuidelijker regio's dan onze streek, maakt meettransformators en allerlei andere apparatuur en instrumenten waarmee MS- en HS-installaties kunnen worden gemonitord
 
Onderdeel van de Knill Gruppe. Begonnen als een Oostenrijkse smidse voor kapmessen, maakte het bedrijf Mosdorfer in de 20e eeuw een opmerkelijke verandering door. Nu maken ze allerhande artikelen voor op en rondom de isolators van bovengrondse hoogspanningslijnen: bruggen, spanklemmen, schommels en kousen tot coronaringen,  vlamboogpinnen, et cetera. Ook toegepast in het net van Tennet en Elia.
 
Eveneens onderdeel van de Knill Gruppe. Lorünser maakt vermogensschakelaars voor HVAC en HVDC, maar ook busbars, rails voor op trafostations, bretels, tieren en allerlei soorten armaturen en klemmen die onmisbaar zijn om transformatorstations mee te bouwen, ook in Nederland en Belgie.
 

Ionize SolutionsIonize Solutions B.V. uit Dongen is in 2019 opgericht en levert overspanningsbeveiligingen voor apparatuur waar laag- en lage middenspanning op staat, zoals DC- en bewaakapparatuur van zonneparken, telecommunicatie en in de industrie. Ze zijn de enige leverancier van apparatuur van fabrikant Raycap (Strikesorb) op de Nederlandse markt.