Nederland, België en de landen om ons heen hebben een uitgebreid elektriciteitsnet. En een aantal vrijwilligers achter deze site weten wat we nodig hebben: geen halve maatregelen, irritante concessiegrenzen of hinderlijke incompleetheid. Maak kennis met de HoogspanningsNet Netkaart. 

De HoogspanningsNet Netkaart: Nederland, België en erbuiten

Waar gaan al die hoogspanningslijnen nou heen? Vroeger zaten we op regenachtige zondagmiddagen in oude atlassen te graven om moeizaam een beeld te krijgen. Sinds er online netkaarten bestaan is dat voorbij – maar daarmee waren de problemen voor de echte power users nog lang niet opgelost. De openbare netkaarten van Tennet en Elia zijn slechts afbeeldingen en Tennet toont geen commerciële verbindingen. Het RIVM en OpenStreetmap hebben wel een dynamische inzoombare kaart, maar zij tekenen geen grondkabels in. ENTSO-E toont alleen koppelnetten. En niemand bood het 50- en 36 kV-net, alle transformatiestappen of de hoogspanningsmasten met hun mastnummers.

Wie echt tot het draadje wil gaan heeft méér nodig. En daarvoor zijn wij er. HoogspanningsNet voorziet sinds 2011 in deze behoefte door een eigen netkaart te onderhouden. Onze netkaart is geen afbeelding, maar een KML-geodatabase in MySQL gehost op een webserver. Het is een nauwkeurige weergave van het net in Nederland, België en gedeeltelijk ook daarbuiten. De kaart wordt dynamisch gegenereerd, is traploos inzoombaar en wat er wordt weergegeven is afhankelijk van de kijkhoogte. Eigenlijk net zoals Google Maps en OpenStreetmap.

De dataset kan worden weergegeven in ieder programma dat overweg kan met de KML-taal. In de praktijk wordt bijna altijd gebruik gemaakt van het welbekende Google Earth als interface. 
 

  Neem niet langer genoegen met halve maatregelen. Gebruik de HoogspanningsNet Netkaart V5.1

De HoogspanningsNet Netkaart van Nederland, België en daarbuiten. MySQL KML-geodatabase, online gehost en gratis te gebruiken met Google Earth. Ga tot het draadje!

Huidige versie: 5.1  |  Releasedatum van deze versie: 26 augustus 2016 

Wat je downloadt is het bestandje wrapper.kml, een klein bestand van amper vijf kB die op zijn beurt de netkaart dynamisch van de server ophaalt wanneer je Google Earth start. Vergelijk het bestandje met een ober in een restaurant. Er is geen registratie, account of andersoortig malheur voor nodig.  

Gratis voor iedere vorm van niet-commercieel gebruik

Er zijn geen kleine lettertjes en er is geen bijkomende rommel waar je niet om gevraagd hebt. Wij hebben daar zelf ook een grote hekel aan.
Wat je binnenhaalt is het bestandje dat de netkaart van de server inlaadt wanneer je Google Earth start. Niets meer of minder dan dat. De netkaart is gratis en geschikt voor iedere vorm van niet-commercieel, niet-kritiek gebruik. Misgaan kan het niet, als er iets mislukt of je maakt per ongeluk wat stuk in de mappenstructuur, dan volstaat het om gewoon even refresh te doen op de hoofdmap met de rechtermuisknop of een nieuwe download te doen. (Was alles maar zo simpel in het leven!) Bij vragen, bekijk de beknopte online gebruiksaanwijzing of lees de FAQ-pagina. Nog steeds vragen, opmerkingen of een technisch probleem? Support is mogelijk via ons forum

Voor gedetailleerde informatie over wat er wel en niet is toegestaan kan men lezen in de disclaimer.

Gewoon alles

HoogspanningsNet is onafhankelijk. Wij hoeven ons daardoor niet te storen aan concessiegrenzen, verschillende netbeheerders en de tweedeling tussen staatsnetten en commerciële netten. Wij tonen gewoon alles. Omdat we ook zelf de techniek achter de databasenetkaart in handen hebben, kunnen we verder gaan dan welke andere aanbieder dan ook. De landsgrenzen over zijn geen probleem: slechts beschikbaarheid van informatie en de besteedbare tijd van de vrijwilligers is de enige limiet. Verder biedt de netkaart ruimte tot elke toekomstige ontwikkeling die we begeren.

Wat toont de HoogspanningsNet Netkaart?

 • ▫  Alle bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen per circuit in Nederland en België, of ze nu staatsbezit zijn of niet
 • ▫  Vrijwel alle verbindingen van 30 kV en 50 kV en een substantieel deel van het 20-, 23- en 25 kV-net
 • ▫  Alle transformator- en schakelstations in de netten van Tennet, Elia en de regionale netbeheerders
 • ▫  Alle schakeltuinen en bijbehorende gebouwen als terreinarcering
 • ▫  Vrijwel alle klantaansluitingen en commerciële stations hangend in netten van 30 kV en hoger
 • ▫  Alle transformatiestappen op de trafostations door middel van een helder pictogram
 • ▫  Vrijwel alle productielocaties van 20 kV en hoger
 • ▫  Alle ruim 13.000 hoogspanningsmasten in Nederland inclusief hun mastnummer (België is in ontwikkeling)
 • ▫  Vrijwel alle netsituaties op plekken waar harde aftakken, inlussingen of splitsingen te vinden zijn
 • ▫  Informatie over transportcapaciteit en andere relevante eigenschappen (nieuwe functie, in opbouw)
 • ▫  In enigszins lagere precisie: netten in de landen om ons heen, de netten op zee (offshore wind) en interconnectors
 • ▫  In de interface van Google Earth: een mappenboom waarin onderdelen kunnen worden aan- en uitgevinkt
 • ▫  Legenda, snellinks en aanvullende gebruiksaanwijzingen voor gebruiksgemak, zelfs voor beginners 

Nieuwsgierig? Bekijk hier nog meer screenshots, ook van de interface en bediening in Google Earth.

In de database en de daaruit opgebouwde mappenboom is alles geclassificeerd volgens de netvlakken (netten met een zekere netspanning, zie de St(r)oomcursus) en per netvlak is alles geordend naar de deelnetten. De rootmap is telkens het land. De stijl en de kleuren lopen voor spanningen van 50 kV en hoger zoveel mogelijk gelijk op met de ongeschreven standaard in hoogspanningsland. Vanwege de opzet als database worden actualisaties in real time zichtbaar, direct als wij er vanaf onze kant eentje uitvoeren.

Gedrag van een databasegegenereerde netkaart

De kaart wordt on the fly gegenereerd vanuit de database, telkens toegesneden op de kijkhoogte. Nadat je een oogpunt hebt gekozen en het beeld 0,5 seconde stabiel is geworden, wordt de weergave die van toepassing is ter plekke opgebouwd in je beeld. Bij een normale computer, tablet of smartphone is dit in een fractie van een seconde klaar. 

Vanaf zeer grote hoogte worden alleen de koppelnetverbindingen getoond. Hoe verder je inzoomt, hoe meer detail verschijnt. Het scherm loopt nooit vol met honderden namen tegelijk (een euvel waar eerdere releases last van hadden) en altijd hou je het overzicht. Meestal zorgt deze automatische functie voor het beste resultaat – daarvoor hebben wij zelf voldoende ervaring met netkaarten. Maar er zijn ook situaties waarin je een aangepaste aanblik nodig hebt, zoals voor een screenshot of een indicatief kaartje in een andere toepassing. Ook daar is aan gedacht: je kan de objecten altijd handmatig overrulen door alsnog in de mappenboom een vinkje met opzet aan of uit te schakelen (zie hieronder).

HoogspanningsNet Netkaart V5.0, toggle namen aan en uit

Veranderd/nieuw sinds release cycle 5:

 • ▫  Vanwege de database-opzet near real time actueel 
 • ▫  Netkaart is nu een database met on the fly serverside gegenereerde weergave, wat de performance verbetert
 • ▫  Alle ruim 13.000 hoogspanningsmasten in Nederland zijn gecarteerd inclusief het correcte mastnummer
 • ▫  Secundaire spanningen aanwezig op ieder station in Nederland en België is toegevoegd aan de pictogrammen
 • ▫  Objecten zijn nu aanklikbaar waarna een popup-ballon met enige informatie verschijnt
 • ▫  (Koppel)netten buiten Nederland en België kunnen vanaf deze versie ook worden toegevoegd en uitgebreid, zodat we nog een grens overgaan
 • ▫  Hoogteprojectie is afgeschaft i.v.m. performance op mobiele apparaten en aanloop naar de toekomstige 6-serie

Bekijk de release notes bij de nieuwste versie (voor vaste gebruikers) en lees een uitgebreidere toelichting van wat er nieuw is sinds deze editie. (Geen power techie user? Bekijk dan de shortlist table voor een vlot overzicht.)

De weergave van de bovengrondse lijnen, stations, aftakkingen en mastposities is zeer nauwkeurig, maar de precisie van grondkabels verschilt per exemplaar. Kabels waarvan de exacte ligging goed bekend is zijn met zo groot mogelijk detail ingetekend. Grondkabels waarvan de precieze ligging matig of vrijwel niet bekend is, zijn als abstracte lijnstukken met ten hoogste een handvol knikken ingetekend, conform het tracé van de nauwkeurigste bron die voor die kabel beschikbaar is. 

 Ga je graven of takelen? Gebruik de HoogspanningsNet Netkaart dan niet als eindinformatiebron!
De netkaart is niet bedoeld en ook niet geschikt voor zogeheten kritiek gebruik, d.w.z. toepassingen waarop eindbeslissingen worden gebaseerd.
Lees in de disclaimer de details over aan- en afgeraden gebruiksdoeleinden.

Wat kan je met de netkaart?

Een kleine greep uit de mogelijkheden: waar zijn de lokale netten verbonden met koppelnetstations? Welk landsdeel heeft welke netspanning? Is een verbinding een grondkabel of een luchtlijn? Welk mastnummer heeft die hoekmast voor mijn huis? Hoeveel circuits of draadstellen lopen er naar station X? Is die verbinding voor mijn neus een steeklijn of is er een ringvorm aanwezig? Welke transformatiestappen zijn er aanwezig op een zeker trafostation? Wie is de eigenaar en wie is de netbeheerder van een zekere verbinding? Hoe lang is die zeekabel? Is er een netinpassingspunt in mijn buurt? Hoe heet die schakeltuin eigenlijk? En wat is het gevolg van een verbouwing, netverzwaring of tracéverlegging? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, zowel voor de netstrateeg alsook voor mensen vanuit een heel andere achtergrond die om welke reden dan ook inzicht nodig hebben in het grootschalige elektriciteitsnet.

Heb je een fout, actualisatie of een aanvulling ontdekt? 

We horen het graag! Vertel het ons hier in het bug-report zodat we een onjuistheid kunnen aanpassen of kunnen kijken waar de storing zit. Andere reacties zijn ook welkom in de Google Earth-hoek van ons forum. Neem gerust eens een kijkje en praat mee.
 


Omhoog