Er gaat niet vaak wat mis met een hoogspanningslijn. Maar áls het dan gebeurt, berg je dan maar.

In de Foute Hoek kan je een aantal problemen bekijken. Soms dreigt het nog slechts mis te gaan (kromme hoekmasten), maar het komt ook voor dat het werkelijk gebeurd is, zoals in 2010 in de Achterhoek gebeurde. Welkom in de misschien wel indrukwekkendste galerij van allemaal.

1. De downburst van Vethuizen

Op 14 juli 2010, tijdens een uitzonderlijk zware onweersbuienlijn in de Achterhoek, werden vijf hoogspanningsmasten van de verbinding Doetinchem-Ulft omver geblazen. Het omwaaien van hoogspanningsmasten was in België wel eens eerder gezien, maar voor Nederland was het een nieuw verschijnsel. Hoogspanningsnet.com was uiteraard van de partij om eens een blik op deze opzienbarende en (in onze ogen) niet onomstreden gebeurtenis te werpen…

Klik op een foto om een vergroting te zien en de beschrijving te lezen.

 

2. De kromme hoekmasten van Hoogeveen-Zeyerveen

De 220 kV-verbinding Hessenweg-Vierverlaten was lange tijd geen match voor de rest van de ring. De hoogspanningslijn werd in 2009 opgewaardeerd. Maar de nieuwe geleiders zijn veel zwaarder dan hun voorgangers en dat geeft een forse toename in last en trekkracht die de masten te verwerken krijgen.

Van de hoekmasten in het lijndeel Hoogeveen-Zeyerveen wordt sindsdien het uiterste van hun kunnen gevraagd – en misschien zelfs nog meer dan dat…

Klik op een foto om een vergroting te zien en de beschrijving te lezen.

 

3. Da's net wat minder handig

De menselijke factor in het hoogspanningsnet kan er ook wat van. Hangjeugd, onachtzaamheid of gemakzucht zijn een in potentie groot gevaar.

Klik op een foto om een vergroting te zien en de beschrijving te lezen.