HoogspanningsNet is een onafhankelijke website over de wereld die schuilgaat achter het stopcontact. We richten ons met name op het hoogspanningsnet in Nederland en België, de Europese elektriciteitswereld en alles wat samenhangt met grootschalig elektriciteitstransport.

De site staat los van netbeheerders of energieproducenten en wordt vrijwillig beheerd door mensen met een hobbymatige of professionele achtergrond in de elektriciteitswereld. Ons doel is om voor iedereen toegankelijke informatie over de hoogspanningswereld te bieden en een platform te zijn voor iedereen met hoogspanning als werk, hobby of interesse. De inhoud van de site is soms wat ingewikkeld, maar in principe geschikt voor alle leeftijden. 


HoogspanningsNet voor informatiezoekers

Op HoogspanningsNet is een grote hoeveelheid kennis te vinden over bijna elk denkbaar aspect van het hoogspanningsnet.

 

Zoek je informatie over een bepaald aspect van het hoogspanningsnet? HoogspanningsNet heeft het. 
Hoe is een hoogspanningsmast gebouwd? Wat doet een netbeheerder? Hoe werkt een transformatorstation? Of waarom is een elektriciteitsnet ook nodig in een wereld waarin iedereen zijn eigen energie wil gaan opwekken? HoogspanningsNet biedt uitleg en kennis over bijna elk denkbaar onderdeel van de wereld van grootschalig elektriciteitstransport.

Op jacht naar net dat éne getalletje dat ergens in een oud KCD zou moeten staan? Zoek je een netkaart, een foto, een bouwjaar of de naam van de netbeheerder? Wil je leren hoe je een circuitbordje moet lezen? Of wil je weten waar er op dit moment iets de bekijken valt? HoogspanningsNet gaat voor je tot het draadje.

Actueel nieuws en achtergrondinformatie, in kennisniveau variërend van eenvoudige weetjes voor beginners tot diepgaande kennis voor gevorderden en zelfs experts. Voor wie nieuw is in dit vakgebied is er de St(r)oomcursus: een volwaardige instap in de wereld die schuilgaat achter het stopcontact. Wist je dat verschillende ontwerpen hoogspanningsmasten meestal een eigen naam hebben? En dat de elektriciteit op de draden geen eigendom is van de eigenaar van de hoogspanningslijn?

Voor gevorderde gebruikers is er o.a. de grootste verzameling actuele en historische KCD's van de Benelux. Er zijn naslagwerken en technische publicaties. We bieden naast actuele berichtgeving, een agenda en informatiepagina's ook dingen zoals een jargonboek, actuele-, historische- en GIS-netkaarten, foto's onder een vrijer copyright en praktische zaken zoals een forum met een vraagbaak: als je er niet uitkomt zijn er altijd wel mensen die graag helpen het antwoord te vinden.

Hoogspanning en het elektriciteitsnet als vakgebied strekt zich uit tot in onderliggende maatschappelijke vraagstukken, de energiemarkt, het verleden en de toekomst van het elektriciteitsnet, fotografie, cartografie, modelbouw en zelfs hoogspanning als hobby of interesse puur omdat het iemand aantrekt. Informatie weerspiegelt de wetenschappelijke consensus. Verder is een website een dynamisch platform, waarop voortdurend nieuwe dingen worden toegevoegd en bestaande dingen worden geactualiseerd, uitgebreid of bijgewerkt, meestal zonder dat enge copyrights je bemoeilijken in het gebruiken ervan.

HoogspanningsNet – Alles over hoogspanning op het net

 

HoogspanningsNet voor hobbyisten

Kan hoogspanning (of beter gezegd de wereld van het elektriciteitsnet) een hobby zijn? Jazeker! Welkom bij de mensen die trots zijn op een brede en buitengewoon mooie interesse.

 

De elektriciteitswereld, hoogspanning, middenspanning en alles wat ermee verwant is, is een kennisveld met talloze aspecten, kennisgebieden en combinaties. Daardoor is het een zeer breed vakgebied dat zich laat toepassen in allerlei andere bezigheden in het leven. Voor zowel mensen die professioneel in de sector zelf werken, alsook voor hobbyisten, is het daardoor een interessegebied waarin voor elk wat wils te vinden is en waarin je je eigen niche en expertisegebied kan vinden.
 
Korter beschreven, noem het maar gewoon hoogspanningshobbyisme. Een verworven of soms schijnbaar aangeboren interesse in de elektriciteitswereld. 
Hier wordt het niet vreemd gevonden om een zwak te hebben voor de grote stalen bouwwerken in de velden, voor de techniek achter een stabiel werkend elektriciteitsnet, of voor de historie van iets wat we vandaag de dag vanzelf sprekend vinden: electriciteit aan huis. HoogspanningsNet biedt een plek voor mastengekken, modelbouwers, fotografen, nethistorici, kaartenmakers, schrijvers die graag informatie op een begrijpelijke manier behapbaar willen maken, tekenaars, landschapsinrichters en ook aan mensen die simpelweg een onstilbare honger hebben naar kennis en het doorgronden van de techniek achter de draden. Mensen die zich kunnen ergeren aan mastverrommeling. En mensen die weliswaar heel veel van het vakgebied weten, maar waar op een terrasje ook gewoon mee over iets totaal anders gepraat kan worden. Gewone mensen met een ongewone interesse.

HoogspanningsNet biedt een platform waar deze diverse mensen met elkaar in contact kunnen komen en hun interesse gezamenlijk kunnen beleven. We hebben een forum, bieden downloads, documenten, tips, voorbeelden voor modelbouwers en er zijn gezamenlijke projecten (zoals de eigen netkaart). Er zijn fundownloads en ruimte voor een lolletje voor wie trots is op deze interesse, zowel professioneel alsook hobbymatig. Ook wordt er in kleiner of groter verband af en toe een activiteit georganiseerd. Maar misschien wel het belangrijkste is dat de wereld van elektriciteitstransport geen eenzame afwijking meer hoeft te zijn. Je bent niet alleen.
 
Herken je jezelf opeens? Kijk dan snel eens verder op deze pagina.
 
HoogspanningsNet – Wij gaan tot het draadje