In het verleden hebben we wel eens vragen gekregen over het redelijk ingetogen logo dat we sinds 2011 hanteren. Zit er een strategische gedachte achter, net zoals bij de netkaartpictogrammen? En waar is het oude logo eigenlijk gebleven?
Het huidige logo van HoogspanningsNet, zonder de URL-tekst.
We hebben al veel dingen gehoord over ons logo. Het zou lijken op de Vitruviusman van Leonardo Da Vinci (waarbij de manspersoon vervangen zou zijn door een hoogspanningsmast), het zou lijken op dat van Lonely Planet, op de Kaiser Chiefs, Napster, de feniks uit the Hunger Games en Whiskas kattenvoer (waarbij in de laatste twee gevallen eveneens twee kattenoren door een soort van cirkel omhoog steken). Creatief gevonden, maar toch echt onjuist. Er zijn talloze logo's met cirkels, punten en groengrijze kleuren. Dat van ons is geen parodie.
Simpel en koeltjes
Het logo toont een klassieke Nederlandse donaumast met kattenoren of een nonnenkap, omringd door een coronaring.
De bijna gesloten cirkel van de coronaring staat voor verbinding rondom het centrale thema, dat gerepresenteerd wordt door het silhouet van de mast. Daarmee is het een verwijzing naar onze vroegste begintijd (we zijn begonnen als pylon geeks en het draaide de eerste jaren bijna uitsluitend om hoogspanningsmasten), maar ook past het logo bij de gedachte achter onze naam HoogspanningsNet (bewust met twee hoofdletters geschreven). Een plek op het net en een netwerk van personen die allemaal hetzelfde letterlijk en figuurlijk verbindende interessegebied als raakvlak hebben. Gimmick voor de fanaten: de cirkel heeft afgeronde uiteinden, een verhouding van 10:110 tussen de straal en de dikte van de omtrokken lijn en de grijze vorm heeft een hoogte van 220% van de cirkelstraal – ra ra waar die getallen vandaan komen.
Voor een normale HB+0 donau-hoekmast met kattenoren lijkt de toren aan de hoge kant. Dat klopt. De ietwat te hoge vorm van het mastje is geënt op het oude logo van mastenfabrikant Maverbo uit Rheden, die grotendeels verantwoordelijk zijn geweest voor de vervaardiging van de masten in het Nederlandse koppelnet. Ook zij gebruiken een donaumast op een verhoogde toren. Dat kwam ooit goed uit in ons eerste logo (zie verderop) en dat bleef ook zo in de huidige versie omdat het eleganter bleek in een cirkel. Door de verhoogde toren past ook de URL-tekst er makkelijker in.
De meer gangbare manier waarop het logo wordt gebruikt: met de URL-tekst er bovenop geprojecteerd.
De meesten zullen ons logo kennen zoals op de banner en zoals hierboven getoond, met de tekst HoogspanningsNet of hoogspanningsnet.com erbovenop in matblauw. De reden is van praktische aard: een logo kan een vlot te herkennen symbool zijn, maar voor een website is het niet handig om een beeldmerk te hebben waarin de eigen URL of naam op geen enkele manier terugkomt.
In tegenstelling tot de meeste content op deze site valt het logo vanwege praktische redenen niet onder het CC BY-NC-ND-copyright. Expliciet gebruik door derden (ieder gebruik waarbij doorverwijzing naar deze site niet het directe doel is) is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming van het sitebeheer.
Vroeger was alles fouter
Het huidige minimalistische logo is jonger dan HoogspanningsNet zelf. Waarom eigenlijk geen bliksem in een driehoek als logo? Waarom niet meteen de hele banner vol met bliksems, explosies en powerflashes? Dat is een bewuste keuze. Iedereen die al een tijdje meedraait weet dat we in het verleden een opvallender huisstijl vol primaire kleuren en chaotische afbeeldingen hadden. Bij het aannemen van de nieuwe huisstijl in 2011 verving het huidige logo het oude officieuze logo.
Het oude inofficiële logo van HoogspanningsNet wekt een heel andere indruk dan het huidige exemplaar. Een dergelijk logo doet het goed op een oude MySpace-website van net na 2000, maar in combinatie met de scope van de huidige site en zeker in de huidige tijd waarin alles met adoratie veel gevoeliger is komen te liggen dan in de jaren na de eeuwwisseling is het volstrekt onbruikbaar.
Deze gepixelde bitmapafbeelding van een jochie die een hoogspanningsmast omarmt werd lang geleden in de beginjaren van de site ooit eens als plagerige grap getekend voor de jongste vrijwilliger achter de site. Van de voornaam van deze persoon is ook de bijnaam van de afbeelding afgeleid. (Ondanks alles is de vrijwilliger in kwestie trouwens nog steeds actief.) De vrijwilliger en ook dit afbeeldinkje deelden tevens hun naam met een campagne uit de vroege jaren 00 die betrekking had op afvalinzameling.
Het tekeningetje groeide onbedoeld uit een geuzenlogo. Grappig natuurlijk voor mastengekken: je weet dan meteen dat je geramd zit, maar het paste niet langer bij de scope van de site zoals die zich rond het begin van de jaren 10 ontwikkelde en waarin we ons niet alleen meer met een recalcitrant toontje op scholieren richten. Maar wie goed kijkt ziet dat er een verdacht grote overeenkomst is tussen de hoogspanningsmast met de hoge toren in de armen van het getekende jochie en het exemplaar in het huidige logo. Toeval? Natuurlijk niet.
Toch bleek het jolige afbeeldinkje lastig uit te roeien. Toen ons forum verscheen verkreeg het razendsnel cultstatus waarbij meerdere personen hem gebruikten als avatar, al dan niet (onfatsoenlijk) verbouwd of gepimpt. Zo hebben we naast het origineel ook versies gezien met (steeds grotere) MeGusta-hoofden en wellicht vanwege de reeds perfecte positie van de armen verscheen er in 2013 zelfs een animated GIF die de hoogspanningsmast prompt liet omvallen en Gangnam Style ging dansen…