In het verleden hebben we wel eens vragen gekregen over ons logo. Waar komt het vandaan? Heeft iemand maar gewoon wat met een tekenprogramma lopen stoeien of zit er juist een uitgekiende gedachte achter zoals bij de netkaartpictogrammen? En waar is het oude, meer extraverte logo eigenlijk gebleven?

Embleem van HoogspanningsNet

Het huidige logo van HoogspanningsNet, zonder de URL-tekst.

Opmerkingen over dat ons logo lijkt op de Vitruviusman van Leonardo Da Vinci (waarbij de manspersoon vervangen zou zijn door een hoogspanningsmast), dat het lijkt op dat van Lonely Planet, de Kaiser Chiefs of zelfs op dat van Napster en Whiskas kattenvoer (waarbij in de laatste twee gevallen eveneens twee kattenoren door een soort van cirkel omhoog steken) zijn ons niet vreemd. Creatief gevonden, maar toch echt onjuist. Er zijn duizenden logo's met cirkels, punten en groengrijze kleuren. Maar het logo is geen parodie op een ander beeldmerk.

Niet slechts een plaatje

Het logo is niet aangenomen omdat het er toevallig mooi uitzag na wat knoeien in een tekenprogramma. Er zit wel degelijk een diepere gedachte achter. Het toont een klassiek Nederlands ontwerp donaumast met kattenoren, omringd door een coronaring. 
De cirkel staat voor verbinding rondom het centrale thema, dat op zijn beurt gerepresenteerd wordt door het silhouet van de donaumast. Daarmee past het logo bij de gedachte achter de site en ook de sitenaam HoogspanningsNet: een plek op het net en/of een netwerk van personen die allemaal hetzelfde letterlijk en figuurlijk verbindende interessegebied als raakvlak hebben. Bij het aannemen van het logo was een van de interne vereisten dan ook dat het daadwerkelijk de kerngedachte achter de site moest uitbeelden, zo simpel en neutraal mogelijk.
Gimmick voor de fanaten: de cirkel heeft afgeronde uiteinden, een verhouding van 10:110 tussen de straal en de dikte van de omtrokken lijn en de grijze vorm heeft een hoogte van 220% van de cirkelstraal – ra ra waar die getallen vandaan komen.

De meer gangbare manier waarop het logo wordt gebruikt: met de URL-tekst er bovenop geprojecteerd.

De meesten zullen ons logo echter beter kennen zoals op de banner en zoals hierboven getoond, met de tekst hoogspanningsnet.com in een bepaald font erbovenop geprojecteerd in de huisstijl donkerblauw. De reden daarvan is van praktische aard: een logo kan een vlot te herkennen symbool zijn, maar voor een website is het niet handig om een beeldmerk te hebben waarin de eigen URL of naam op geen enkele manier terugkomt. 
 

In tegenstelling tot de meeste content op deze site valt het logo vanwege praktische redenen niet onder het CC BY-NC-ND-copyright. Expliciet gebruik door derden (ieder gebruik waarbij doorverwijzing naar deze site niet het directe doel is) is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming van het sitebeheer.

Tamme indruk

Het huidige, rustige minimalistische logo is veel nieuwer dan HoogspanningsNet zelf. Verder is het betrekkelijk ingetogen voor een website met dit onderwerp. Waar zijn nou die grote felle roodgele borden met elektriciteitstekens en danger de mort gebleven? Waarom geen bliksem in een driehoek als logo? Waarom niet meteen een hele banner vol met bliksems, explosies en powerflashes? Dat we geen bliksem of gevarentekens als logo hebben is een bewuste keuze. Iedereen die al een tijdje meedraait weet dat we in het verleden wel degelijk een opvallender huisstijl en ook een aantal opvallender emblemen hadden. Bij het aannemen van de nieuwe huisstijl verving het huidige logo het oude officieuze logo: een afbeelding die bekend stond onder zijn bijnaam ot.

Otje (oude logo van HoogspanningsNet)

Het oude logo van HoogspanningsNet wekt een heel andere indruk dan het huidige exemplaar. Een dergelijk logo doet het goed op een oude MySpace-website uit de late jaren 90, maar in combinatie met de scope van de huidige site is het onbruikbaar.

Deze gepixelde bitmapafbeelding van een jochie die een hoogspanningsmast omarmt werd jaren geleden in de beginjaren van de site ooit eens voor de grap getekend als een knipoog richting de jongste vrijwilliger achter de site. Van de voornaam van deze persoon is ook de bijnaam van de afbeelding afgeleid. (Ondanks alles is de vrijwilliger in kwestie nog steeds actief.) Het deelde tevens zijn naam met een campagne uit de vroege jaren 00 die betrekking had op afvalinzameling.

Het tekeningetje groeide echter onbedoeld uit tot opeenvolgend een pasfoto, een embleem en daarna zelfs een geuzenlogo, welke uiteindelijk tot het officieuze sitelogo uitgroeide en daar enige jaren heeft dienstgedaan op de oude banners. Grappig natuurlijk voor mastengekken: je weet dan meteen dat je geramd zit – geen twijfel mogelijk. Maar het paste steeds slechter bij de scope van de site zoals die zich rond het begin van de jaren 10 ontwikkelde, waarin we kwalitatief hoogwaardige informatie bieden en ons niet alleen meer op scholieren richten. Wie overigens goed kijkt ziet overigens dat er een verdacht grote overeenkomst is tussen de hoogspanningsmast in de armen van het getekende jochie en het exemplaar in het huidige logo. Toeval? Natuurlijk niet.

HoogspanningsNet heeft zijn wortels liggen in Nederland (om precies te zijn in de stad Zwolle) zodat een Nederlandse donaumast met kattenoren destijds een no-brainer was bij de persoon die in 2006 het gepixelde tekeningetje maakte. Dit piepkleine gegeven had grote gevolgen, want uiteindelijk werd diezelfde donaumast het model voor het mastsilhouet in het huidige logo. Welbeschouwd is alleen het jochie ingeruild voor een coronaring.

Toch bleek het jolige afbeeldinkje buitengewoon moeilijk uit te roeien. Toen ons forum verscheen verkreeg het razendsnel een cultstatus waarbij meerdere personen hem gebruikten als avatar, al dan niet (onfatsoenlijk) verbouwd of gepimpt. Zo hebben we naast het origineel ook versies gezien met (steeds grotere) MeGusta-hoofden en wellicht vanwege de reeds perfecte positie van de armen verscheen er in 2013 zelfs een animated GIF die de hoogspanningsmast prompt liet omvallen en Gangnam Style ging dansen…

 


Omhoog